Här får du mest bostad för pengarna

Hur långt kommer man med en miljon kronor? Frågan är luddig redan från början och blir inte särskilt mycket tydligare om man specificerar den – hur mycket yta kan man köpa för en miljon kronor i Sverige?

Att skillnaderna inom landet är stora känner nog de flesta till, men exakt hur stora de är framgår av en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som utifrån statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt du får för en miljon kronor i olika delar av landet.

Föga förvånande får du minst yta i Stockholm. För en miljon får du 14 kvadratmeter bostadsrätt i huvudstaden. I Sollefteå däremot får du hela 220 kvadratmeter villa för samma summa. I Fagersta kommun får du 333 kvadratmeter och i Haparanda 300 kvadratmeter för en miljon.

– Om du planerar att köpa bostad i en kranskommun till en större stad kan du få betydligt fler kvadratmeter för pengarna. Köper du exempelvis en villa i Borås, som bara ligger några mil utanför Göteborg, får du dubbelt så mycket yta för en miljon kronor. Samtidigt är det viktigt att det satsas mer på bra kommunikationer och fler arbetstillfällen för att fler ska överväga att bo utanför storstäderna, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar.