Så lyckas du sälja trots en skakig bostadsmarknad

Det är oroligt på bostadsmarknaden och flera pilar pekar nedåt. Priserna på bostadsrätter har sjunkit ett tag. Vad krävs för att lyckas på bostadsmarknaden 2018? Tålamod, menar flera experter.

För att lyckas med sin försäljning trots en orolig bostadsmarknad, så krävs framför allt tålamod. Det menar flera experter.

– Det är en god idé att sälja innan man köper, då har man möjlighet att tacka nej till bud under förväntat pris. Det går fortfarande att få ut höga priser på marknaden, man måste bara vänta in rätt köpare som förstår värdet. Sen hänger det också på vad man har för objekt och om det finns något på marknaden som konkurrerar, sade mäklaren Wilhelmina Bonde Alfvén på Alexander White, nyligen till sajten Residence.

Och hon får medhåll från andra experter. Köparna har en bra position i dagsläget och kan för första gången på länge utnyttja att de kan lägga lite mer tid på bostadsaffären. Objekten försvinner inte lika fort, vilket gör att de kan titta på fler objekt, kolla in områden i lugn och ro och samtidigt räkna på ekonomin och jämföra priser på ett annat sätt än tidigare. Men det råder inte rea, som många verkar tro, påpekade Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, nyligen i en intervju med Aftonbladet.

– Det jag märker och som många mäklare rapporterar till mig är att många köpare har orealistiska förväntningar på hur lågt de kan pressa priserna, sade han.

Han håller med om att tålamod är den viktigaste nyckeln för säljarna.

– Affärerna tar längre tid just nu. Låt mäklaren göra sitt jobb, och se till att ha en färsk värdering på bostaden. Och som säljare gäller det också att ha rimliga förväntningar, sade han.

I oroliga tider måste mäklarna bekänna färg, menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i samma intervju som ovan.

– Var extra noga med vem du anlitar. Hör runt med minst två-tre olika innan du bestämmer dig. Gå inte bara på vem som sätter högst pris, utan mer på vad du får för allmän uppfattning. Läs gärna recensioner från tidigare säljare, sade hon.

Foto: Colourbox