Allt du behöver veta om amorteringskraven

Sedan den 1 mars i år gäller som bekant det nya amorteringskravet. Men vad innebär det egentligen? Och hur påverkar amorteringskraven dina möjligheter att köpa drömkåken?

Först och främst innebär det befintliga amorteringskravet att alla nya bolån som ligger mellan 50 och 70 procent av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande en procent av det totala lånebeloppet. Belåning över 70 procent ska amorteras med ett belopp som motsvarar två procent av det totala lånebeloppet.

Sedan den 1 mars i år ska dessutom alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt omfattas av ett skärpt amorteringskrav, och därför amortera ytterligare en procent på hela bolånet per år. Om ni är två som lånar så är det er sammanlagda årsinkomst (även barnbidrag brukar räknas in) som räknas.

Alltså, säg att du tjänar 30 000 kronor i månaden innan skatt. Då kan du låna 1 620 000 kronor utan att omfattas av det skärpta kravet. Allt utöver det kräver en procents ytterligare amortering.

Om du lånar över 70 procent av bostadens värde samtidigt som du lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst så kommer den årliga amorteringen bli tre procent på hela bolånet.

Vissa undantag kan finnas, exempelvis om du tar ett bolån för att köpa en nyproducerad bostad och är den första som bor där.

Värt att notera är att när amorteringsprocenten (exempelvis två procent) är fastlagd hos banken och inskriven i deras system så gäller den procentsatsen i fem år.