Tuffa lånekrav bromsar marknaden

Bostadsmarknaden har blivit allt trögare. Det upplever sex av tio mäklare, enligt en undersökning som Hmnet har gjort. Bara 10 procent upplever att det har blivit enklare.

När mäklarna får ange varför det är svårare att sälja lägenheter idag jämfört med för ett år sedan, svarar 67 procent bankernas tuffa bolånekrav, följt av en ökad oro för sjunkande priser, orimliga prisförväntningar, det nya amorteringskravet och ett ökat utbud.

– Det är många som lyft det här med att bankerna blivit tuffare. Till exempel har vi hört om köpare som tecknat avtal för nyproduktion och fått lånelöfte – men sedan efter några månader, när det blir skarpt läge, så gör banken en annan bedömning, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till TT.

Amorteringskravet hamnar relativt långt ner på Hemnets lista, men enligt Claes Folkmar, Aktiespararna, har kravet gjort svenskarna fattigare. ”För en vanlig barnfamilj kostar amorteringskravet en halv miljon, jämfört med om pengarna sparats i finansiella tillgångar som avkastat som börsen i 15 år”, skriver han i en debattartikel i SvD Näringsliv.

Istället bör regeringen hitta vägar för att stimulera sparandet, via exempelvis krav på ett långsiktigt sparande i samband med kreditgivningsprocessen vid bostadsköp, anser Folkmar.

En undersökning från Nordea från februari visade att hela 46 procent av svenska bostadsägare vet inte vad det nya skärpta amorteringskravet innebär.

 

Foto: Kevin Dooley, Flickr