Gym och solceller får bostadsrättsägare att betala mer

Svenska bostadsrättsägare är villiga att betala högre månadsavgift för gym, solceller, garage och övervakningskameror. Det visar en ny rapport från Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, där 1000 bostadsrättsägare deltagit. Enligt undersökningen blir vi svenskar allt mer medvetna om hälsa och hållbarhet, vilket visar sig i hur vi bor.

Men vissa saker är vi mindre benägna att betala höjd avgift för. El och vatten är två saker där många tycker att det borde gå att spara in pengar.

– Det finns nästan alltid något som vi som förvaltare kan hjälpa till att spara in på. Uthyrning av gemensamma utrymmen är redan i dag vanligt men här kan vi tydligt se en möjlighet att marknadsanpassa exempelvis garage och parkeringshyror. Det är ett gemensamt utrymme som ofta hyrs ut alldeles för billigt, vilket i en förlängning kan ses som att priset subventioneras av övriga medlemmar, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC, i ett pressmeddelande.