BRF-styrelsen måste ta kalla lägenheter på allvar

Att leva i en iskall lägenhet är inte kul, men går att åtgärda. ”När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel”, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC, i en kommentar.

Det är snart jul, och med det kommer kylan. Hur kallt får det egentligen vara i en lägenhet? Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen mellan 20 och 23 grader. Om gradantalet sjunker under 20 gradersstrecket bör styrelsen undersöka varför, skriver Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, säger Johan Lundin, konsultchef på SBC i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Om temperaturen är låg under en längre period måste åtgärder vidtas. Steg ett är att informera bostadsrättsstyrelsen så fort som möjligt, enligt SBC.

– När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel. Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättshavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC, i pressmeddelandet.

Fem tips för att slippa en kall lägenhet

  • Lufta element och titta så att möbler inte blockerar elementens värmetillförsel.
  • Var snabb med att klargöra hur kallt det är i lägenheten. Mät temperaturen en meter upp från golvet, mitt i rummet.
  • Om det är kallare än 20 grader kontakta styrelsen så tidigt som möjligt.
  • Om styrelsen bortser från den kalla temperaturen i lägenheten kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
  • Om problemet kvarstår under en längre period kan bostadsrättshavaren har rätt till ekonomisk ersättning.Källa SBC.

Källa: SBC

Foto: Colourbox