En miljon svenskar kan leva brandfarligt

Varje år omkommer omkring 100 personer i brandolyckor. Trots det, och att antalet bränder ökar kring jul, kan en miljon svenskar leva brandfarligt under julen, enligt undersökningar av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Undersökningarna visar även att var tionde brandvarnare inte fungerar, att den vanligaste brandorsaken i hemmet är brand i samband med matlagning, och att de flesta bränderna sker under tredje advent.

– Under vintern tänder vi fler levande ljus än vi annars brukar göra. Det är också den tid på året då antalet bränder ökar. Tänd gärna ljus i advent, men tänk på säkerheten! Brandvarnare som inte fungerar är en uppenbar olycksrisk och leder till många dödsfall varje år, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If, i ett pressmeddelande.