Bostadsrättsförening blåst på 100 miljoner kronor

En av Sveriges största bostadsrättsföreningar kan ha lurats på mer än 100 miljoner kronor, uppger Svenska Dagbladet. Föreningen har förskotterat företag som skulle renovera – men renoveringarna uppges vara bristfälliga eller inte utförda. Vd:n för ett av de bolag som fått stora betalningar av föreningen är häktad för grovt penningtvättbrott, skriver tidningen. 

Ett mångmiljonbedrägeri i en bostadsrättsförening misstänks nu i Malmö. Det handlar om föreningen Ida i Rosengård med 738 bostadsrätter, som kan ha blivit svindlad på över 100 miljoner kronor. Föreningen har tvärtemot praxis förskotterat företag som skulle renovera, men renoveringarna är antingen bristfälliga eller inte utförda.

– Stora belopp är utbetalda till leverantörer. Misstankarna om oegentligheter är ett polisärende, säger Mia Gustafson, kommunikationschef vid HSB Malmö, till Svd.

Totalt har föreningen lån på 330 miljoner kronor, varav 220 miljoner kronor har betalats till företag som skulle renovera fastigheterna. Över 150 miljoner kronor ska ha lånats upp i snabb takt, enligt Svd. När Nordea satte stopp för utlåningen hamnade bostadsrättsföreningen Ida i kris. Pengarna är borta och renoveringarna inte gjorda.

Enligt Svd har föreningen skrivit kontrakt värda över 80 miljoner kronor med bolag som har kopplingar till ekobrottslingar. Vd:n för ett av de bolag som fått stora betalningar sitter häktad, misstänkt för grovt penningtvättbrott.

HSB Malmö har nu gått in på föreningens egen sida och informerat medlemmarna i föreningen.

– Det behövs ett årsmöte så att föreningen kan få en styrelse som medlemmarna har förtroende för. HSB Malmö hjälper också till med en besiktning för att reda ut vilken status som byggnaderna och renoveringarna har, säger Mia Gustavsson, till Svd.

Om pengarna inte kommer fram väntas stora avgiftshöjningar.

Läs hela artikeln på Svd.se