Så stoppar du bananflugor

Det var knappast första gången och antagligen inte den sista. Vid fruktskålen, runt papperskorgen och i vasken. Överallt flög de runt: bananflugorna. Ett lika tydligt sensommar/tidigt hösttecken som gulnande löv. Just under den här tiden på året letar de sig in i våra hem för att lägga ägg i frukter, vinslattar, blomjord och diskhoar.

– Deras förmåga att föröka sig är otrolig. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona kan lägga ungefär 500 ägg. Ett par flugor blir därför snabbt massor av flugor, som i sin tur lägger nya ägg och blir ännu fler, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex, i en kommentar.

Huskurer på hur man ska bli av med ohyran är lika många (nästan) som det finns bananflugor. Anticimex främst tips är enkelt: håll det rent hemma.

För att förebygga bananflugesbesök är det viktigt att kasta fruktavfall och hålla fruktskålen fri från övermogen frukt, rengöra returflaskor, och inte låta disk ligga för länge i diskhon.

Men om skadan redan är skedd? I så fall tipsar Anticimex om en bananflugefälla: två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppdiskmedel i en liten flaska.