Grilla utan matförgiftningar

Sommaren är här och med den lämnar vi köket och spisen, till förmån för trädgård och grill. Att brandsäkerheten är viktig kring grillning känner nog de flesta till, men risken för matförgiftning tänker kanske inte lika många på. Rått kött bär på bakterier som kan ödelägga ledigheten.

Så, vad ska man göra för att inte spendera sommaren på toaletten? Anticimex har tagit fram en rad tips inför sommargrillandet. Först och främst är svenskt kött att föredra för att undvika salmonella.
För att bli av med bakterier bör fryst kött tinas ordentligt och därefter bli genomstekt. Men inte för mycket.

– Om du hårdgrillar och bränner kött kan det bildas farliga ämnen. Att äta vidbränt är ingenting du lider av efter en gång, men gör det inte till en vana att äta förkolnade delar av köttet. Kött ska vara gyllenbrunt. Att grilla över öppen eld kan också framkalla otrevliga ämnen, istället ska det vara en glödbädd som värmer köttet, säger Ola Kotsalainen, expert på matsäkerhet på Anticimex.

Viktigt att tänka på är även att tvätta händer, knivar och skärbrädor, samt att inte låta maten stå framme i solen i mer än två timmar.

 

 

Bild: chrisglass