Säkerhetsslarv vanligt inför ledigheten

Fler än var tredje svensk anser att bostaden inte är tillräckligt skyddad mot inbrott. Det visar en ny undersökning från larmföretaget Verisure, som Yougove har genomfört.

Men inför semestern vidtar vi ändå inte särskilt många åtgärder. Bara 48 procent ber någon ta in posten, 46 procent ber någon se efter bostaden och 41 procent ger hemnyckeln till någon de litar på.

– Semestertider är en känd tid för bostadsinbrott då många beger sig hemifrån under en längre period och oftast då även grannarna. Det är därför viktigt att göra de åtgärder man kan, som att till exempel få hemmet att se bebott ut genom att tidsstyra belysningen och att radion slås av och på, säger Martin Liabäck, trygghetsexpert på Verisure, i ett pressmeddelande.

Utöver att be grannar om hjälp, rekommenderar Liabäck sina kunder att gömma undan värdesaker på ett ställe som övervakas av kameradetektorer.

Men vi svenskar ska inte deppa ihop helt. Våra östra grannar, Finland, är ännu sämre på förebyggande åtgärder. Hela 23 procent gör inga insatser för att skydda sina hem. I Norge däremot ber 53 procent någon att ta in posten under ledigheten