Allt fler vattenskador i köken

Länge var badrummet det rum där flest vattenskador skedde. Så ser det inte längre ut. Nya siffror från Anticimex visar att vattenskador i våra kök har blivit ett allt vanligare på senare tid. Skadorna kan bli en kostsam affär och leda till att det inte går att laga mat i hemmet under lång tid.

33 procent av alla vattenskador sker i köket, jämfört med 28 procent i badrummet. Enligt Anticimex har försäkringsbolag och branschorganisationer aktivt arbetat med att fuktsäkra badrum, medan vatteninstallationer i köket blivit fler. Dessutom saknar ofta diskbänk och kylskåp vattentäta underlag.

– Diskmaskinen är en annan stor orsak till vattenskador. Vi gör omkring 100 000 husbesiktningar varje år och ser många diskmaskiner som kopplats in fel. Det är vanligt att avloppsslangen inte är korrekt fastsatt, då riskerar den att lossna och pumpa ut vatten på golvet. Stäng också av kranen till diskmaskinen när du inte kör den, det gör du oftast på ett litet vred på kökskranen. Numera finns det elektroniska lösningar för det här problemet som aktiverar vattentillförseln till diskmaskinen under tre timmar för att sedan automatiskt kopplas bort, säger Mikael Aderskog, husexpert på Anticimex, i en kommentar.

 

Foto: Jason Eppink, https://www.flickr.com/photos/jasoneppink/