Utplanade priser efter amorteringskrav

Prisökningarna på bostäder har på ett nationellt planat ut, vilket tros tyda på åtstramningseffekterna, som amorteringskravet, har fått effekt. Det visar ny statistik från Mäklarstatistik.

Priserna ligger relativt stabilt och framför allt i Stockholm verkar det ha skett ett trendbrott. I huvudstaden visar de senaste siffrorna på stillastående eller svagt stigande priser under de senaste månaderna.

Det finns emellertid geografiska variationer. I Malmöområdet stiger bostadsrättspriserna och i Stor-Göteborg har bostadsrätter stigit något både på en och tre månader.

– Nytt på marknaden är de nya reglerna kring uppskov av reavinstskatt. Det är fortfarande många bostadsägare som inte har uppfattat de nya reglerna och det är alldeles för tidigt att analysera om och hur det kommer att påverka marknaden. Vi kan se vissa tecken på ökad rörlighet men jag tror inte vi ska ha förhoppningar om någon större förändring, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.