Många tvingas flytta om ränteavdraget försvinner

Sex procent av landets bostadsägare skulle inte ha råd att bo kvar om ränteavdraget togs bort. Dessutom skulle en av fyra spara mindre och en av sju amortera mindre. Det visar en ny undersökning.

Flera partier har öppnat för att trappa ned ränteavdraget, vilket just nu sprider oro bland bostadsägare. Det visar en undersökning av analysföretaget United Minds och organisationen Bostadsrätterna. Upp mot sex procent av bostadsägarna skulle inte ha råd att bo kvar om det omdiskuterade ränteavdraget avskaffades, visar undersökningen som bygger på svar från omkring 1 000 bostadsägare.

Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna, är bekymrad.

– Det är fruktansvärt om politiken vill förändra förutsättningarna för boendeekonomin i så stor omfattning att så många inte skulle ha råd att bo kvar, säger hon till DI.

Visserligen uppger majoriteten i undersökningen att de skulle ha råd att bo kvar. Men en av fyra uppger att de skulle spara mindre och en av sju uppger att de skulle amortera mindre om ränteavdraget försvann.