I jul sover var tredje med spisen påslagen

Granen ska kläs, bostaden städas och julmaten lagas. Men låt inte julstressen gå ut över säkerheten. I juletider låter var tredje svensk mat stå och koka på spisen över natten, vilket tyvärr avspeglas i antalet bostadsbränder.

Snart är det julafton och lediga dagar. Men mycket ska förberedas och tiden är knapp. Känner du igen dig? Då är du inte ensam, många försöker tidsoptimera julbestyren.

Var tredje svensk låter mat stå och koka på spisen medan de sover på natten, visar en undersökning av försäkringsbolaget If, där omkring 3 500 personer intervjuats.

Tyvärr är avspeglas detta även i antalet bostadsbränder. December och januari är årets mest branddrabbade månader.

– Långkok i ugnen och mustiga grytor som ska puttra länge på spisen är härliga julklassiker. Men det gäller att ha uppsikt över matlagningen. Många bränder skulle aldrig inträffa om vi var tillräckligt försiktiga. Att lämna spisen eller ugnen utan tillsyn innebär en stor brandrisk, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Drygt 30 procent av svenskarna uppger också att det händer att de lämnar hemmet medan julmaten står obevakad på spisen eller i ugnen. Det är alarmerande siffror med tanke på att de allra flesta bostadsbränderna startar i en kastrull eller stekpanna.

– Det är viktigt att hålla spisfläkten så ren som möjligt. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och då antända fettet i spisfläkten, säger Caroline Uliana, i pressmeddelandet.

Tips för att undvika brand i julstöket:

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat.
  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum.
  • Förvara inte lättantändliga material i närheten av spisen.
  • Installera en spisvakt.
  • Se till att det finns fungerande brandvarnare i bostaden.
    Källa: If