Hur kallt får det vara i lägenheten?

För mig skedde det bokstavligen över en natt. Kylan väckte mig när jag låg och sov i min lägenhet. För visst hade det blivit väldigt kallt? Från ingenstans hade minusgrader gjort entré utomhus och, åtminstone i mitt yrvakna tillstånd, inomhus.

Många är vi som upplever att övergångsperioden mellan höst och vinter innebär en kallare lägenhet. Det märker även Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, bland sina medlemmar.

Vad säger då myndigheterna om lägenhetskylan ? Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lägenhetstemperaturen mellan 20 och 23 grader. Kallare än så och du bör kontakta styrelsen med en anmälan, en anmälan som styrelse ska hantera omgående.

– Kalla lägenheter är ett återkommande problem som är värst vid årets köldknäppar. Oftast tar det en dag innan bostadens värmesystem sätter igång så ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, då behövs en luftningsnyckel. Kvarstår problemet i flera dagar bör du dock ta kontakt med din brf-styrelse eller hyresvärd omgående, säger Andreas Lahham, chef för teknisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum.

 

SBC:s guide för att hantera en kall lägenhet:

  • Kolla möbler och element – Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och kolla även så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
  • Mät rumstemperatur – Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
  • Under 20 grader? Kontakta styrelsen och hyresvärden! – För att slippa bo i ett kallt inomhusklimat under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
  • Nekas du utredning? – Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan man vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
  • Kräv ersättning! – Kvarstår värmeproblemet  under en längre tid, kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

 

Foto: Flickr.com(morner)