Funkar din brandvarnare?

I Sverige inträffar varje år närmare 6000 bostadsbränder och en stor andel sker under december och januari. Ett enkelt sätt att förhindra brand är att installera en brandvarnare. Men trots allt de flesta svenska hushåll har en brandvarnare, fungerar den inte i vart tionde hem, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. För att uppmärksamma frågan har myndigheten startat en tävling mellan 1 och 15 december.

– För att fler ska testa sin brandvarnare regelbundet vill vi att så många som möjligt ska registrera sig på vår SMS-tjänst, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, i ett pressmeddelande.

MSB rekommenderar att man köper en brandvarnare med märkningen SS-EN 14604, eftersom det visar att varnaren är godkänd av bransch och myndigheter.

Att kolla om brandvarnaren fungerar är enkelt. Tryck på testknappen och om varnaren fungerar ska du höra ett pip. Man kan också testa att tända en tändsticka precis under brandvarnaren, för att se om den reagerar.

Brandvarnarens placering är också av största vikt. Eftersom rök stiger uppåt ska den placeras i taket. Dock ska den inte sitta i närheten av en ventilationsöppning, efter en sådan kan göra att röken blåser bort.

Även om din brandvarnare fortfarande fungerar, är det bra att en gång i kvartalet ta bort damm och rengöra den.