Foto: Flickr.com(News oresund)

Goda grannkontakter kan förlänga livet

Över 70 procent av svenskarna som bor i lägenhet känner inte sina grannar, visar en undersökning av Postkodlotteriet. Synd, menar psykologen Katarina Blom. ”Forskning visar att en god relation till grannarna tycks påverka trivsel- och trygghetskänslan där vi bor. Ett tryggt socialt nätverk är kopplat till längre livslängd”, säger hon i en kommentar.   

54 procent av svenskarna känner sina grannar dåligt eller inte alls, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Postkodlotteriet. Bland boende i lägenhet är den siffran ännu högre, över 70 procent.

Framför allt är det yngre personer (18-39 år) som inte lärt känna sina grannar. I den åldersgruppen uppger endast tre procent att de känner sina grannar mycket väl. Katarina Blom, psykolog med huvudfokus på välbefinnande, anser att utvecklingen är alarmerande.

– Våra grannar kan verkligen vara en outnyttjad källa till bättre välmående. Forskning visar att en god relation till grannarna tycks påverka trivsel- och trygghetskänslan där vi bor och att ett tryggt socialt nätverk är kopplat till längre livslängd, säger hon i ett pressmeddelande.

Men det finns visst hopp. Bland de som är 30 till 39 år i undersökningen uppger drygt en tredjedel att de vill lära känna sina grannar bättre.

Samma undersökning visar att svenskarna uppskattar sina grannar. 85 procent uppger att grannarna påverkar trivseln där de bor. 66 procent uppger att det bästa med grannarna är att de skapar trygghet. 57 procent menar att det bästa ha någon att prata med om saker som sker i området där man bor.

Tips för att lära känna dina grannar:

  • Hälsa på din granne
  • Presentera dig gärna med namn
  • Bjud in grannen till en tillställning
  • Välkomna nyinflyttade genom att hälsa och prata

Källa: Postkodlotteriet