Stoppa sopfusket!

Fler och fler bostadsrättsföreningar tar nu krafttag mot sopfusket, enligt SCB. Vissa överväger kameraövervakning, men det finns betydligt enklare åtgärder för att stoppa problematiken.

Sopfusk, som felsortering och nedsmutsning, kan bli en dyr affär för en bostadsrättsförening. Inte minst kan ett smutsigt soprum locka till sig diverse skadedjur.

Under senare tid har Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, märkt att många föreningar hört av sig med frågor om kameraövervakning av soprummet. Inget tillstånd krävs för att sätta upp kameror, men däremot måste alla boende få information om beslutet. Än så länge har emellertid relativt få bostadsrättsföreningar verkligen installerat övervakningskameror.

Så, vad ska man då göra för att stoppa sopfusket?

– Mitt främsta tips om det endast finns papper och hushållsopsortering i din föreningen är att inskaffa mer sorteringsmöjligheter. Det kostar förvisso mer men en förening kan samtidigt spara pengar på att minska den ordinarie hämtningen av hushållssopor. Jag tror också på att informera de boende vad som faktiskt gäller. Om de boende förstår att det i slutändan är dem som betalar notan för slarvet finns det mer incitament till förbättring, säger Andreas Lahham, chef för teknisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum, i en kommentar.