Airbnb-uthyrare jagas av Skatteverket

Många privatpersoner som har hyrt ut sin bostad via Airbnb har nu fått besked om upptaxering och skattetillägg i brevlådan. ”Det är en pågående kontroll som omfattar ett stort antal personer”, säger Tim Käll, rikssamordnare på Skatteverket, till Di.

Antalet som hyr ut sina bostäder via Airbnb har ökat kraftigt. I maj förra året hyrdes runt 8 000 svenska bostäder ut, visar siffror från Airbnb. I juli i år var den siffran 13 000, en ökning med nästan 70 procent. Stockholm står för närmare hälften av uthyrningarna.

För en tid sedan meddelade Skatteverket att de skulle granska uthyrningarna lite närmare, eftersom de hade misstankar om att Airbnb och dess användare inte betalade tillräckligt med skatt. Dessa kontroller har nu satts i verket, och många svenskar som har hyrt ut via Airbnb har fått ett upptaxeringsbeslut inklusive skattetillägg av Skatteverket i brevlådan, uppger Di.

– Det är en pågående kontroll som omfattar ett stort antal personer. Vi kan i dagsläget inte gå in på hur vi valt ut personerna som granskas, säger Tim Käll, rikssamordnare på Skatteverket, till Di.

Dagens regler innebär att man får tjäna upp till 40 000 kronor om året på att hyra ut sin privatbostad utan att betala skatt. Om man tjänar mer än så måste detta redovisas som inkomst av kapital i deklarationen, vilket många missar.

– Skatteverket granskar löpande under året flera grenar av delningsekonomin, som en del av ett pågående regeringsuppdrag. En del i kontrollen består av att granska personer som hyr ut sin bostad via en marknadsplats på internet, exempelvis Airbnb, säger Tim Käll, Di.