Därför måste du sova med vägglössen

Att bli av med vägglöss kan vara ett gissel. En lyckad sanering kräver ofta att du sover med dem i den angripna lägenheten. ”Det kan av många upplevas som ganska obehagligt. Inte nog med att man har fått vägglöss, man måste sova med dem också”, säger skadedjursteknikern Håkan Rystrand.

Det är en myt att bara slarviga personer och ostädade hem drabbas av vägglöss. Vem som helst kan ha oturen. Och tyvärr kan det vara en långdragen process att bli av med de små marodörerna. Att bara tomställa lägenheten en längre tid funkar inte. Då kryper vägglössen undan och lägger sig och sover, vilket gör att sanerarna inte kan göra så mycket. När lägenheten åter är bebodd tittar de fram igen.

– Det händer att vi får hålla på ett halvår för att bli av med vägglössen. Men då beror det oftast på att de boende inte gör som vi ber dem, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

Vägglössen gillar närvaron av människor. För att saneringen ska bli framgångsrik krävs det ofta att någon sover i sängen, så att vägglössen lockas fram.

– Det kan av många upplevas som ganska obehagligt. Inte nog med att man har fått vägglöss, man måste sova med dem också, säger han.

Men alternativet, att vägglössen inte försvinner, är ju sämre.

– När vi har förklarat läget så förstår de flesta. I de flesta fall går det bra, säger han.