Antalet bostadsinbrott färre än förra året

Ny statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet bostadsinbrott har minskat med tre procent jämfört med första halvan av 2015. Under första halvåret 2016 har det skett 3 620 inbrott i lägenhet och 6 100 inbrott i villa.

Den tydligaste minskningen har skett i Stockholm, medan ingen skillnad märks i Göteborg och Malmö. Stockholmspolisen har under senare tid arbetat aktivt för att stoppa inbrottstjuvar.

– Det här är ju en fråga vi arbetar mycket aktivt med, och då är det ju kul att de ger resultat. Men dessvärre vet vi också att siffror som går ner i dag lika gärna kan gå upp i morgon, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm, i en kommentar.

Kanske bör man inte hurra alltför mycket. Blickar man tillbaka under de senaste tio åren har antalet bostadsinbrott nästan fördubblats.

Den bästa metoden för att förebygga inbrott är grannsamverkan, konstaterar Lars Byström.

– Tjuven rekogniserar som regel i förväg. Var naturligt misstänksamma och fråga en person som uppträder avvikande vem de är och om du kan hjälpa denne med något. Vet tjuven att ni har koll avstår han helst.