Så fixar föreningen EM-festen

Gräset är klippt, snart strömmar fansen till arenorna och Zlatan är redo. Sommarens stora fotbollsfest, EM i Frankrike, är i startgroparna. Eftersom turneringen drar igång när många fortfarande är arbetar så är det upplagt för en gemensam fotbollsfest i bostadsrättsföreningen. Egrannar hjälper er att fixa en fest som skulle göra Ronaldo stolt.

Årets sommar bjuder på två stora idrottsevenemang: OS i Rio och EM i Frankrike. Som upplagt för sommarfester i bostadsrättsföreningen, med andra ord. Låt oss börja med EM-festen, som drar igång den 10:e juni.

Om föreningen har en lugn innergård eller något annat gemensamt utrymme kan det med fördel användas som lokal för att skåda spektaklet, givetvis efter att styrelsen har godkänt det. Har ni tillgång till en vit vägg eller ett vitt lakan behövs bara en projektor för att kunna visa matcherna. Annars kan såklart en vanligt tv fungera alldeles utmärkt och ge en mysig retrokänsla.

Mat och dryck då? Sverige möter Irland, Belgien och Italien, tre starka länder när det kommer till drycker. De två förstnämnda motståndarna är kända för sina ölsorter, som Guinness eller Leffe. När Sverige möter Italien kan ett mustigt rött vin eller en svalkande Prosecco rekommenderas. Om ölspåret ska upprätthållas så läskar Peroni fint en varm sommarkväll. Låt dig inspireras av menyn från Tomas Brolins tidigare restaurang, Undici, där italienska läckerheter blandas med norrländska delikatesser.

Och varför inte inleda kvällen med ett EM-quiz? För att komma igång hjälper Egrannar er med frågor för nybörjaren, fotbollsentusiasten och kalenderbitaren.

Nybörjarnivå

  • Vilket land är regerande Europamästare? (Rätt svar: Spanien)
  • I vilken stad spelas EM-finalen? (Rätt svar: Paris)
  • EM spelas i Frankrike, men vilket lag vann den franska ligan? (Rätt svar: Paris Saint Germain)

Medelnivå

  • Vilket av följande länder har aldrig vunnit EM: Frankrike, Danmark eller England? (Rätt svar: England)
  • Var spelades det förra EM-slutspelet? (Rätt svar: Polen och Ukraina)
  • Hur många spelare ingår i ett lands EM-trupp? (Rätt svar: 23 st)

Proffsnivå

  • Grekland överraskade alla när landet vann EM 2004. Men landet förlorade en match under turneringen – mot vilket land? (Rätt svar: Ryssland)
  • Vem är den ende spelaren som har gjort minst två mål i tre raka EM-slutspel? (Rätt svar: Zlatan Ibrahimovic)
  • I EM-matchen mellan Italien och Västtyskland i EM 1988 gjorde tyskarna mål på en indirekt frispark, men vad var anledningen till att frisparken tilldömdes? (Rätt svar: Italiens målvakt Walter Zenga tog för många steg med bollen)

… Eller så gissar ni bara vem som vinner nästa match.

 

Låt EM-festen börja!