Sänk volymen!

Dunka dunka-musik sent på dygnet och grannar som skriker och bråkar. Det är ljuden som irriterar boende i bostadsrättsföreningar allra mest. Det visar en ny undersökning av Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

De vanligaste klagomålen i bostadsrättsföreningar rör olika typer av störande ljud. Framför allt klagas det på grannar som spelar hög musik, har högljudda fester och som skriker och bråkar i lägenheten intill. Det visar en undersökning av SBC. Även grannar som klampar i lägenheten ovanför eller som tittar på tv med hög volym är en vanlig irritationskälla.

Men vad kan man göra om grannarna stör boendefriden? Det kan ju vara en känslig fråga som kan bero på tragiska omständigheter.

Bostadsrättsföreningen kan inte säga upp medlemmar hur som helst. Man måste kunna styrka att störningarna är skadliga för hälsan eller försämrar boendemiljön och en uppsägning kan bara bli aktuell om den boende vid upprepade tillfällen inte lyssnar till styrelsens tillsägelser, betonar Monica Jukic, chefsjurist på SBC.

– Enstaka störningar måste man acceptera i ett flerfamiljshus och det kan vara svårt för styrelsen att avgöra när det har gått för långt. Därför är det viktigt att anlita professionell hjälp tidigt samt noggrant dokumentera alla incidenter. Vittnen och underskrifter är centralt för att kunna få rätt om fallet leder till domstol, säger hon.

– I många fall, exempelvis om man irriterar sig på ljud från grannens TV eller vibrerande mobiltelefon, kan det vara en god idé att börja med att lägga en lapp i grannens brevlåda, säger hon.

Foto: Flickr.com(grindove)