Elaka mäklaren: Insatsstyrkan göre sig icke besvär

För ett tag sedan sålde jag en stor tvåa med god potential att bli en fin liten trea till en ung familj, mitt i centrala Stockholm.  De bestämde sig för att renovera upp lägenheten som hade blivit något eftersatt genom åren, den äldre damen prioriterade hellre blommor och nya gardiner än nya vattenledningar. I viss mån får man ju förstå det också.

Nåväl, samma dag som köparna får tillträde till lägenheten kommer deras hantverkare och börjar den ganska omfattande arbetet med att renovera upp lägenheten. Väggar ska flyttas och vatten och el ska dras om. I äldre hus är det lite klurigt att veta hur det ser ut under ytlagren, och man borde ju således vara lite försiktig. Men hantverkarna var glada över sitt nya projekt och tog i för kung och fosterland. Lite väl mycket, för man kom åt en gasledning som brast. Säg den glädje som varar.

Brandkåren larmas, som tar det på stort allvar och kommer till platsen med hela sirenartilleriet påslaget. De tillkallar i sin tur polisen när de inser att fastigheten faktiskt omedelbart måste evakueras- det var inte ett litet hål i ledningen.

Eftersom detta var mitt på dagen var de flesta i arbetsför ålder på jobbet, men man kan aldrig veta säkert om någon är kvar i lägenheterna. Därför tvingas polisen slå in inte bara en eller två dörrar, utan en hel del, för att försäkra sig om att ingen var hemma utan att höra ståhejet omkring.

Innanför den sista dörren hittar poliserna något som gör dem absolut mållösa. Det ligger handgranater, maskingevär, gasmasker, knivar och allehanda vapen de flesta av poliserna bara hade sett på film. Alle man ur hus! Nu tillkallades insatsstyrkan och fastigheten spärras av. Hantverkarna står fortfarande utanför, storögda och något generade.

Insatsstyrkan kommer snabbt till platsen och stormar huset, snabbt ska det gå. Handgranater och krut i närheten av en gasläcka är ingen höjdare. Nu har även de nyblivna köparna kommit till platsen och ser långt ifrån lyckliga ut. Det här var inte vad de hade tänkt sig, första dagen på renoveringen och allt.

Insatsstyrkan gjorde sitt jobb och insåg ganska snabbt att den arsenal med vapen som hittats var lika äkta som vattenpistoler. Ägaren av den lägenheten är fotograf, så han hade beställt hem mängder med rekvisita för en fotografering han skulle göra nästkommande dag.

Hur det gick sen?

Jo, slutet gott allting gott, åtminstone var ingen skadad och gasläckan kunde snabbt åtgärdas. Vad som var mindre roligt var att de nyblivna ägarna hade insett en sak när de stod mitt i infernot. Hemförsäkringen trodde de båda att den andra hade skaffat. Gasläcka, inslagna dörrar och insatsstyrkan- utan försäkring. Lägenheten blev något dyrare än det var tänkt från början…