Foto: Flickr.com(News oresund)

Vanligt med felmätta bostäder

Har du koll på hur många kvadratmeter din bostad är? Många bostadsrätter är nämligen felmätta, betonar Magnus Granstrup-Christensen, som jobbar på Svensk Areamätning. ”Uppskattningsvis är mellan 1/3–2/3 av alla bostadsrätter felmätta”, säger han.

Antalet kvadratmeter har väldigt stor betydelse för priset vid en bostadsförsäljning, inte minst i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det många inte känner till är att många bostadsrätter är felmätta, betonar Magnus Granstrup-Christensen, som arbetar på Svensk Areamätning.

– Jag skulle säga att minst 1/3 är felaktigt uppmätta, förmodligen mer. Uppskattningsvis är mellan 1/3-2/3 av alla bostadsrätter felmätta. Det är dock svårt att ge säkra siffror eftersom de flesta som kommer till oss misstänker att deras lägenhet är felmätt, urvalet är alltså inte helt oberoende. Storleken varierar både uppåt och nedåt, säger han.

Vad beror det här på?

– Man lutar sig mot gamla siffror, då mätningarna inte gjordes lika noggrant. Före 1987 såg mätstandarden dessutom lite annorlunda ut, vilket också kan påverka den uppmätta storleken. I dag är det vanligt med vindar, vilket det inte var förr. Här har mätstandarden utvecklats på senare tid, säger han.

Att antalet kvadratmeter skiljer sig mot vad som uppges i bostadsrättens prospekt och annonser är allvarligt. I dag vet alla att en kvadratmeter kan kosta väldigt mycket pengar, inte minst storstäderna, betonar Magnus Granstrup-Christensen.

– Det är jättenoga med korrekta mätningar. För små lägenheter kan avvikelser på någon kvadratmeter hit eller dit påverka priset väldigt mycket, det kan snabbt handla om stora summor, säger han.

Han tipsar om att alltid mäta lägenheten innan en försäljning.

– Du ansvarar för det du säljer. Säg att du uppger att bostaden är 70 kvadratmeter när den i själva verket bara är 64 kvadratmeter. Om det upptäcks är det förmodligen bara att pynta upp, säger han.

Om du själv vill mäta din bostad så är det fullt möjligt. På Svensk Areamätnings hemsida finns det tydliga instruktioner på hur du ska gå tillväga.

Magnus Granstrup-Christensen menar att det kan vara bra att göra detta om man misstänker att bostadens storlek inte är korrekt. Men han poängterar att man bör kontakta en professionell aktör innan man lägger ut till försäljning.

– Då får man ett mätbevis och kan vara säker på att det är rätt och riktigt, säger han.

Foto: Flickr.com(News oresund)