Martina Slorach svarar på dina frågor om bostadsjuridik

Undrar du vilka lagar och regler som gäller om det läcker vatten i lägenheten eller om grannen vrålar i trapphuset? Oro dig inte! Nu kan du ställa dina frågor till advokaten Martina Slorach. Med 15 års erfarenhet av bostadsfrågor i bagaget svarar hon på allt mellan himmel och jord som rör juridiska spörsmål i föreningen.

Martina Slorach, vem är du?
– Jag är en 40-årig advokat som har jobbat med bostadsfrågor i 15 år. Idag arbetar jag på en advokatbyrå, men har tidigare jobbat på Hyresnämnden och HSB.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för bostadsfrågor?
– Från början var det eftersom jag bodde i en bostadsrättsförening och blev engagerad i styrelsen, vilket man ofta blir som jurist. Sedan tycker jag att det är väldigt kul med blandningen av juridik och det oerhört praktiska. Ena dagen får man gräva i någons rör för att ta reda på vart det läcker och en annan dag handlägger man något mer juridiskt, det är brett på ett roligt sätt.

Vilken typ av frågor kan du besvara åt Egrannars användare?
– Det kan gälla allt kring bostadsrättsfrågor, men till exempel hur styrelsen ska hantera situationerna när grannarna stör, vad som gäller om någon inte betalar sin avgift till föreningen eller hur ansvarsfördelningen i en förening ser ut. Sedan kan man fråga om lite mer komplicerade frågor, till exempel vad som gäller om man vill slå ihop två lägenheter.

Vilken är den vanligaste frågan du får som bostadsjurist?
– Det är helt klart frågor om vem som är ansvarig för vad i en förening. Allra oftast handlar det om fuktskador och vem som ska åtgärda och bekosta skadan.

Varför ska bostadsrättsföreningar bry sig om juridik över huvud taget?
– Det är många som inte gör det och det kan ju gå bra ändå. Men det kan bli väldigt kostsamt om man gör fel. Som ledamot i en brf kan du råka begå brott och bli straffad för saker som du inte känner till att du var tvungen att åtgärda, exempelvis att rensa is från taket eller se till så att hissen är hel.

– Händer det olyckor har man som styrelseledamot ett fastighetsansvar. När vi håller i kurser brukar styrelseledamöter ofta bli lite vita i ansiktet när jag berättar om olika rättsfall. Det kan handla om att styrelsens ordförande har blivit åtalad för något. Det är ju roligare att veta vilket ansvar styrelsen har, innan polisen dyker upp.

Vilka försäkringar måste bostadsrättsföreningen ha?
– Bostadsrättsföreningen måste se till att ha en ansvarsförsäkring för styrelseledamöterna. Det är jätteviktigt. Om det till exempel visar sig att styrelsen inte röjt bort is från taket, och det rasar ner istappar som skadar bilar nedanför, skyddar en ansvarsförsäkring styrelseledamöterna från att bli personligt betalningsansvariga. Inte för att jag vill uppmuntra vårdslöshet, men en sådan försäkring kan göra att styrelsen känner sig trygga.

bostadsrättsbok…och om man äger en bostadsrätt?
– Då måste man ha ett bostadsrättstillägg på sin hemförsäkring. En hemförsäkring i sig skyddar bara lösöret i lägenheten, har man ett bostadsrättstillägg försäkras även själva lägenheten.

Du har även skrivit en handbok om juridik i bostadsrättsföreningar, varför?
– Jag såg ett behov av det när jag jobbade på HSB, eftersom det kom oerhört mycket frågor från styrelser. Jag ville skriva en lättförståelig bok utifrån alla de frågeställningar som jag har samlat på mig under åren. Jag ville göra den lättillgänglig och inte för juridisk. Det är ju inte bara jurister som sitter i styrelser utan alla möjliga, tack och lov.

Här kan du läsa Martinas första svar på en användarfråga.

Ställ en egen fråga till Martina:
Har du en fråga som rör juridiken i din förening? Skicka den till redaktionen@egrannar.com