Så kan föreningen fira Återvinningens dag

Den 29 september är det Återvinningens dag. Hur ska er bostadsrättsförening fira det? Varför inte uppmana medlemmarna att samla ihop kläder, skor, leksaker och annat till ett gott ändamål? Gåvor till second hand-affärer, som drivs av välgörenhetsorganisationer, kan hjälpa många flyktingar med mat, mediciner och andra nödvändigheter.

Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset, betonar att hjälpen behövs. Här är hennes råd till människor som vill hjälpa till.

– Vi brukar säga att pengar är det som hjälper snabbast på plats. Ekonomiska bidrag till organisationer med 90-konton är den mest effektiva hjälpen, säger hon.

Hon påpekar dock att kläder och andra begagnade saker kan omvandlas till pengar. Till exempel kan man ställa till med en loppis eller donera kläder till en second hand-butik som kan skicka vidare pengarna från försäljningen.

– Som sagt, pengar är den bästa hjälpen. Att skicka kläder som måste sorteras på plats är inte alls lika effektivt. Av den anledningen har Röda Korset slutat med kläddistribution. Ska man skänka kläder bör man se till att det finns garantier om att någon finns på plats i området och kan ta hand om dem, säger hon.

Vad ska man tänka på när man ger kläder, skor och annat till exempelvis Röda Korsets second hand-butiker?

– Ge helst sådant som är lätt att sälja. Alltså inte omoderna, tråkiga och slitna saker som legat och skräpat på vinden. Däremot kan ett par skor, som du knappt använt för att de är för små, generera pengar som kan ge mat i en hel månad för någon i Syrien, säger hon.

Hon betonar att man även kan hjälpa till genom att skänka sin tid. På Röda Korsets hemsida finns information om hur man hjälper nyanlända flyktingar i sitt närområde.

– Man kan vara en lots in i samhället, leka med barn, lära ut svenska och ge ett varmt välkomnande, säger hon.

Foto: Flickr.com (Traintracks)