Dags att planera för höststädningen

Snart är oktober här och det är dags att bjuda in till årets höststädning i föreningen. I Egrannars handbok för höst och vinter kan ni få tips om hur ni får ut mer av städdagen.

Styrelsen kan inte tvinga medlemmarna att delta på städdagen eftersom det inte är tillåtet att ta ut straffavgifter från medlemmar som inte vill närvara.

– Bostadsrättsföreningen kan inte tvinga medlemmarna att delta på städdagar eller kräva ersättning av de som inte vill hjälpa till. Däremot kan föreningen bevilja nedsättning av årsavgiften motsvarande medlemmens arbetsinsats på en städdag. Föreningen bör dock uppmärksamma de skatterättsliga bestämmelser som finns, säger Monika Jukic, juridisk expert på Sveriges bostadsrättscentrum, SBC till Fastighetstidningen.

Men tvång är kanske ändå inte den bästa modellen för att engagera medlemmar, det är bättre om de själva vill vara med och hjälpa till. Här är några tips för att lyckas med städdagen:

  • Skicka ut personliga inbjudningar och gör det i god tid.
  • Uppmana medlemmarna att anmäla eventuella förhinder till styrelsen.
  • Ordna med god mat och dryck och se till så att det även avsätts tid för att umgås, utan jobb.
  • Försök att dela upp arbetsuppgifterna så att medlemmarna får ägna sig åt det som de är mest intresserade av. Till exempel kan man skicka ut en fråga i förväg om vilka uppgifter som medlemmarna helst utför.
  • Se till att ha ordentliga verktyg, då blir arbetet roligare och snabbare utfört. Som sagt, tid för att äta och dricka gott är något ska inte underskattas.
  • Om ni hyr en container så kan det vara smart att locka medlemmarna med att de kan få slänga sina egna grovsopor där under städdagen.
  • Ta med en kamera och föreviga städdagen.

För mer tips, praktiska råd och information om vad föreningen bör tänka på under hösten och vintern läs Egrannars vinterhandbok. Läs den här

Foto: Flickr.com (Götabiblioteken Ahmet Kurt)