Stoppa råttinvasionen!

Sommarens ankomst innebär att råttorna syns allt oftare, både i stan och på landet. Men råttorna kan skapa problem för bostaden och vara smittobärare. Därför finns det några saker att tänka på för att hantera råttornas ankomst.

Grillningen i trädgården, fikan på innergården eller ost- och kexkvällen på balkongen hör sommaren till. Men matrester innebär besök av en inte alltid välkommen gäst: råttan. Att råttorna däremot skulle vara fler under sommarmånaderna stämmer inte, enligt Anticimex. Istället innebär fler soltimmar att vi ser gnagaren oftare.

Likväl konstaterar Anticimex att råttor är ett växande problem som orsakar skador på hus och egendom. Men råttorna kan också innebära problem för oss människor, eftersom de små (nåja) djuren kan bära på bakterier och virus som kan göra oss sjuka.

– Det bästa du kan göra är att förebygga genom att minska råttornas tillgång på föda. Ha koll på köttet när du grillar, duka av bordet om du har ätit ute, släng sopor i sopkorgar med lock om du haft picknick, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Det är emellertid inte bara i samband med middagar ute i det fria som råttorna kan visa sig. Avloppssystemet är en miljö som passar råttorna bra. Viktigt att komma ihåg är att råttor är betydligt mer påhittiga och kompetenta än vad man kanske tror vid en första anblick. Gnagaren kan klättra flera våningar inuti avloppsrör, ta sig igenom så små hål som 2 centimeter, och simma under vatten i upp till fem minuter.