Så säkrar du bostaden inför semestern

Är det äntligen dags för efterlängtad semester? Vad skönt. Men innan du lämnar bostadsrätten kan det vara värt att tänka på några saker för att säkra hemmet.

Ett trevligt leende och några minuters småsnack är en bra början. Att ha bra kontakt med grannar är inte att underskatta för att förebygga inbrott. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har Grannsamverkan, ett samarbete mellan boende och polis, minskat brottsligheten med i snitt 16 till 26 procent. Genom Grannsamverkan får även boende information om brottsutvecklingen av Polisen och tillgång till utbildning i brottsförebyggande arbeta.

Med andra ord, berätta för dina goda grannar att du är bortrest.

Rent praktiskt finns det vissa saker du bör göra innan du lämnar lägenheten, tipsar Sveriges BostadsrättsCentrum. Dra ur alla kontakter till elektroniska apparater, kolla att brandvarnaren funkar, stäng av alla maskiner och plocka undan värdesaker från fönster.

Räcker det så? Nja, några saker till kan vara värda att fundera på innan det är dags att äntra solstolen. DORMA sammanfattar tänkandet enkelt: tänk som en tjuv. Gå runt bostaden och tänk hur en tjuv skulle resonera. Lagom till semestern har säkerhetsföretaget tagit fram en checklista över de känsligaste platserna för inbrott:

  • Entrédörren är ofta det första en besökare lägger märke till. För tjuven är ytterdörrens inbrottsskydd ofta en indikation om hur huset i övrigt är skyddat.
  • Ha gärna utomhusbelysning samt en lampa inomhus på timer. Ett upplyst hem är mindre attraktivt för inbrottstjuven.
  • Många familjer har en extranyckel gömd i trädgården. Ha inte det. Tjuven vet ofta var han/hon ska leta.
  • Fönster är ofta lätta att öppna om de saknar lås. Tjuvarna vet om det och undviker att angripa fönster som är ordentligt låsskyddade.
  • Undvik att skylta med värdefulla saker i hemmet. Lämna inte laptop, telefon eller smycken så att de syns genom fönstren.
  • Brevlådan kan även avslöja om du är bortrest och huset är tomt. Ställ om tidning och post, eller be en vän eller granne tömma lådan åt dig.
  • Det finns mycket som grannar och bekanta kan hjälpa till med för att få huset att se mer bebott ut; exempelvis vattna blommor och hänga ut tvätt.

Ett enkelt tips är att inte skylta i sociala medier om att ni är bortresta. Även om det kan vara frestande att semestervråla på Facebook och berätta om utlandssemestern eller sommarstugehänget, så kan det locka till sig tjuvar.

Så. Nu kan semestern börja.