Snart lättare att kräva banken på information

Det ska bli lättare för bolånekunder att pressa banken på information när de förhandlar om lån, enligt ett nytt förslag från Bolåneutredningen. Bland annat måste banken kunna förklara för kunden varför en viss ränta erbjuds samt presentera genomsnittsräntor för liknande lån.

Snart kan det bli enklare att förhandla fram justa bolånevillkor med banken. Enligt ett nytt förslag från Bolåneutredningen måste banken kunna förklara för alla sina bolånekunder varför de erbjuder en viss ränta. Dessutom måste banken kunna presentera den genomsnittliga räntenivån för liknande lån för kunden. Förslaget innebär också att banken inte ska kunna kräva av kunden att den måste köpa andra banktjänster för att ett lån ska beviljas.

Lagförslaget är tänkt att införas den 21 mars 2016.  

Foto: Flickr.com(Opedagogen)