Så elsäkrar du julen

Levande ljus i all ära, julen är även tiden då vi storhandlar elektronisk belysning. Nu ska ljusslampor pryda fasader och slingor rama in julgranen. Men var uppmärksam på vilka produkter du köper för att se till att julen blir elsäker.

Varje år genomför Elsäkerhetsverket extra kontroller i julhandeln. Syftet är att upptäcka farliga elprodukter i den digra flora som finns i butikerna.

– Elsäkerhetsverket marknadskontrollerar elektriska produkter. Varje år testar vi 350 stycken. Därför är det naturligt att vi testar olika typer av julbelysningar. Det är en viktig typ av produkter under en kort del av året, säger Cia Edlund, informationschef på Elsäkerhetsverket, som i dagarna lanserar en ny hemsida i ämnet.

Under de senaste åren har Elsäkerhetsverket upptäckt elfel som resulterat i brand eller stötar. I vissa fall har testet resulterat i försäljningsförbud. Även årets kontroller visade allvarliga säkerhetsbrister i flera produkter.

– Testet visar att i år har många av julbelysningarna problem med transformatorerna. Dessutom är det flera av utomhusbelysningarna som tar in vatten, säger Cia Edlund.

Närmare hälften av alla produkter fick anmärkningar. Elsäkerhetsverket uppmanar alla konsumenter att vara noga med var de handlar, i juletid säljs julbelysning inte bara i fackhandeln utan även i livsmedelsbutiker och på stormarknader. Det gör att kunskapen kring elprodukterna kan variera kraftigt.

Utöver extra kontroller gör Elsäkerhetsverket en gemensam undersökning med Energimyndigheten.

Elsäkerhetsverkets checklista för julbelysning:

  • Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor. Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
  • Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus.
  • Utomhus – tänk på att placera sladden så att inte fordon kan köra över den och att den ska vara skyddad med jordfelsbrytare.
  • Tänk på att skarven bör placeras högt så att vatten inte kan rinna utmed kabeln och in i kontakten. Genom att skydda skarvkontakten minimeras risken att fukt tränger in.
  • Byt ut trasiga lampor och var noga med att den nya lampan har den spänningstålighet (V) som krävs för produkten.
  • Installera en fast eller portabel jordfelsbrytare som bryter strömmen vid olika typer av fel. Se till att placera sladdar så barn eller husdjur inte kan slita i eller gnaga på sladden.
  • Var en aktiv konsument när du handlar. Ställ frågor och handla i en affär där personalen vet vad de säljer.
  • Var extra noga när du handlar och köp från svenska webbplatser. Var uppmärksam på webbplatser som ser svenska ut men inte är det.