Städning det värsta med flytt

Att flytta kan vara kul, inspirerande, uppfriskande och alldeles, alldeles… hemskt? Nja, kanske inte fullt så illa, men fler än hälften av svenskarna tycker att själva flytten i sig är det sämsta med att byta bostad. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Undersökningen visar att bara fyra procent av de tillfrågade själva sköter allt det praktiska vid en flytt. 50 procent löser det med hjälp av vänner och 17 procent anlitar en flyttfirma för att sköta det praktiska. Dock skiljer det sig åt i landet; i Stockholm anlitar närmare 26 procent av invånarna en flyttfirma. Norrlänningarna är minst benägna att anlita en flyttfirma.

Städning
Foto: Dinohyus

Dan Sjöblom på Svensk Fastighetsförmedling menar att en anledning till att fler stockholmare anlitar flyttfirmor kan vara att många i huvudstaden är inflyttade och kanske inte har släkt nära till hands.

Men det finns en sak vi svenskar tycker ännu mindre om vid en flytt än själva flyttandet, nämligen den påföljande städningen. Varannan svensk anger att just flyttstädningen är det värsta vid ett bostadsbyte. De allra flesta väljer dock att städa helt själva.

– Ett bostadsbyte sker nästan alltid i kombination med att något stort har hänt i människors liv. Självklart betyder då närhet och hjälp av vänner och familj väldigt mycket. Speciellt ser vi att den yngsta åldersgruppen får hjälp med flytten av föräldrar i nästan åtta av tio fall. Där tror jag inte att det egentligen bara handlar om praktisk hjälp. För många är nog delaktighet i flytten ett sätt att hantera det faktum att barnen faktiskt håller på att lämna boet med allt vad det innebär, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.