Högtrycket på bostadsmarknaden fortsätter

Under det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit markant, främst i centrala Stockholm och Göteborg. Enligt Svensk Fastighetsförmedling beror utvecklingen på rekordlågt utbud av bostäder, högt tryck på marknaden och låga räntor.

Utbudet av bostadsrätter är för säsongen det lägsta sedan 2008, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

– Trots att antalet objekt steg i anslutning till årets stora visningshelg i mitten av augusti, har man ändå inte kommit upp till den här periodens tidigare nivåer. Av erfarenhet vet vi dessutom att utbudet nu långsamt kommer att avta vecka för vecka under höstmånaderna, för att sedan minska betydligt när vi kommer in i december. Det här kommer troligtvis att leda till ett fortsatt högtryck på marknaden och snabba försäljningar, säger Peter Lövgren, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Samtidigt betonas att den främsta anledningen till det låga utbudet inte är att det säljs färre bostäder, utan snarare att affärerna ofta går snabbare idag än för bara något år sedan.

– När det är valår brukar osäkerheten kring bostadsfrågor göra att många väljer att avvakta med att köpa och sälja bostad, vilket i förlängningen kan ge ett lugnare tempo på bostadsmarknaden. Inför årets val har vi intressant nog inte sett några sådana tendenser. Det blir dock spännande att se vad som händer nu när en ny politisk inriktning är ett faktum, säger Peter Lövgren.

Prisutvecklingen i de tre största städerna bekräftar bilden av en marknad på högvarv. I Stockholm har bostadsrätterna i innerstan gått upp med 12 procent på ett år, samma siffra gäller för Göteborg, och i Malmö har priserna stigit med 6 procent under det gångna året.