Balkong och uteplats lockar bostadsköpare

Att bostaden har balkong eller uteplats blir allt viktigare för bostadsköpare, enligt en färsk undersökning av Skanska där drygt 500 personer har intervjuats. 75 procent i landets storstäder anser att balkong eller uteplats är helt avgörande vid ett eventuellt bostadsköp.

97 procent av de tillfrågade i undersökningen anser att det är viktigt att den tilltänkta bostaden har balkong eller uteplats, och 75 procent anser att det är helt avgörande med balkong eller uteplats för att en bostadsaffär ska komma i fråga.

– Under sommarhalvåret ökar umgänget med vänner och familj och balkongen blir ett extra rum för umgänge. Man vill kunna ta tillvara på det fina vädret och exempelvis äta tillsammans ute på balkongen, säger Ilona Hobor, Consumer Insight Manager på Skanska Nya Hem, i ett pressmeddelande.

Balkong bostadsrätt
75 procent anser att balkong eller uteplats är en nödvändighet vid ett eventuellt bostadsköp, enligt en undersökning av Skanska. Foto: Vidar2010 (http://www.flickr.com/photos/vidar2010)

Varför är det då så viktigt med balkong? Vad vill folk använda den till? Enligt undersökningen vill 77 procent kunna koppla av på balkongen med en bok eller tidning, 73 procent vill umgås med vänner och familj och 66 procent vill sola på balkongen.

Nästan 90 procent av de som i dag har balkong eller uteplats använder den flera gånger i veckan. De som är 65 år och äldre är de som använder balkongen flitigast. 70 procent i den åldersgruppen använder balkongen dagligen.