Så grillar du säkert

Sommarvärmen är äntligen här och med den grillsäsongen. Men varje år skadas hundratals svenskar i grillolyckor. Egrannar tipsar dig om hur du bäst undviker olyckor vid grillning.

Förra veckan skrev vi på bloggen om att många svenskar saknar brandskydd. Men sommaren tvingar oss att vara än mer noggranna när det gäller elden. Grillkvällarna är ett obligatoriskt inslag i den svenska sommaren, på bostadsrättsföreningens innergård eller i sommarhuset. Men det gäller att vara försiktig med grillen. Gasol och luft är explosivt och måste hanteras varsamt.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadas varje år närmare 500 personer allvarligt vid grillning, där brännskador och heta flagor i ögonen är de vanligaste företeelserna. Vanligaste är behandling på akutmottagningar, men cirka 15 procent får fortsatt sjukhusvård.

– Allra farligast är att spruta tändvätska direkt på glöden eftersom det kan orsaka en våldsam eld, säger Mats Larsson, brandexpert på försäkringbolaget If, som också engagerat sig för säkrare sommargrillning.

All rights reserved by chrisglass
All rights reserved by chrisglass

Altaner, balkonger och trädgårdar är de vanligaste platserna för grillolyckorna, före parker och campingplatser.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har presenterat några enkla tips för att undvika grillrelaterade bränder i sommaren. Viktigt är att kontrollera om det råder eldningsförbud på platsen du tänkt grilla, att använda eltändare, att aldrig använda bensin eller etanol, och att ha i åtanke att engångsgrillar lätt och snabbt kan bli väldigt varma. I övrigt handlar mycket om sunt förnuft; alkohol är ofta inblandat vid grillolyckor så drick med måtta, kontrollera grillen innan användning och se till att inga barn springer runt i närheten av grillen.