Majoriteten saknar tillräckligt brandskydd

En ny undersökning visar att 7 av 10 svenskar saknar tillräckligt brandskydd och därför lever i brandfarliga hem. Detta trots att bara några enkla insatser kan förebygga bränder.

Oftast börjar det vid spisen. Två av tre svenskar tror att levande ljus orsakar flest bostadsbränder, men i själva verket är det just spisen som är den vanligaste brandorsaken. Spisbränder kan uppstå när en kastrull torrkokar eller när värmen från en spisplatta smälter fett, som i sin tur droppar ner och kan antändas. Även den annalkande sommaren är en tid att vara varsam med elden i samband med grillning.
Enligt Brandskyddsföreningen brinner det varje dag i 17 hem och under årets första kvartal har 18 personer omkommit i bränder.

3210856542_ca97c2dca9
All rights reserved by annsofic

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram rekommendationer för brandskydd, men en färsk undersökning från Trygg-Hansa visar att 67 procent av svenskarna inte uppfyller rekommendationerna. De brandskydd som svenskar
använder mest är brandvarnare (95 procent) och brandsläckare (66 procent). Bara 33 procent har en brandfilt hemma, trots myndighetens rekommendationer och information om filtens fördelar.

– Det är A och O att känna sig trygg i varje del av sitt hem och då räcker det inte med ett sorts brandskydd. Dessutom är det viktigt att ha brandskydd som man själv kan hantera, om man till exempel har en brandsläckare lättillgänglig ökar chansen att släcka en brand snabbt, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Trygg-Hansa har tagit fram några tips på hur du kan brandskydda hemmet:

  • Köp rätt brandskydd för ditt hem, vänd dig till ditt försäkringsbolag eller till Brandskyddsföreningen om du är osäker.
  • Lär alla i hemmet hur de olika brandskydden fungerar så att alla kan använda dem.
  • När du ska sätta upp din brandvarnare är det viktigt att du sätter den i takets högsta punkt, eftersom röken stiger uppåt.
  • Testa brandvarnaren regelbundet genom att trycka på testknappen – då ska du höra en varningssignal.
  • Vänd brandsläckaren regelbundet så att pulvret inte riskerar att klumpa ihop sig.
  • En brandfilt är bra att släcka små bränder med, ha en i köket där de flesta bränder startar.
  • Hus med flera plan bör ha samma utrustning på alla plan.
  • Överväg även ett brandlarm som ett extra skydd. En brandvarnare känner av om det brinner och ger då en varningssignal. Ett brandlarm sänder dessutom en signal till en larmcentral.