Sista minuten-råd för deklarationen

På måndag är det sista dagen att deklarera. Har du sålt en bostadsrätt under 2013 men är osäker på vilka avdrag du får göra? Berit Hagelin på Skatteverket ger råd i sista stund.

Den som säljer en bostadsrätt får göra avdrag i deklarationen för utgifter som har inneburit en förbättring av lägenheten. De sammanlagda utgifterna måste dock uppgå till minst 5 000 kronor per år. Arbetskostnader för egenutförda arbeten är aldrig avdragsgilla.

Vad är då en förbättringsåtgärd? Det är inte alltid solklart. Berit Hagelin, på Skatteverket, reder ut en del frågetecken.

– Grundregeln är att du får dra av för grundförbättringar, det vill säga att du tillför något som inte fanns i lägenheten tidigare, till exempel en ny diskmaskin eller en öppen spis. En grundförbättring har ingen tidsgräns. Om du tillför något helt nytt som inte fanns när du köpte lägenheten får du göra avdraget.

bild

Men du kan även göra avdrag för utgifter för förbättrande reparationer och underhåll, som till exempel att du byter ut ett slitet plastgolv mot ett nytt plastgolv. Förbättringen får dock inte vara äldre än fem år om du ska kunna göra avdrag i samband med bostadsförsäljningen.

– Om golvet var nytt när du köpte lägenheten får du dock inte göra något avdrag, säger hon.

Kan man göra avdrag i deklarationen för inköp av en ny kyl och frys?

– Det beror på. Om det fanns kyl och frys när du köpte lägenheten får du inte dra av utgiften. Det ses inte som en förbättrande åtgärd, utan bara som att du har bytt ut grejorna. Det spelar ingen roll att den nya kylen och frysen kostade mer och är modernare än de som fanns när du köpte lägenheten. Energisnålare alternativ ses inte som förbättrande åtgärder enligt regelverket, säger hon.

Men om den nya frysen har funktioner som den gamla frysen inte hade? Till exempel ismaskin eller bubbelvatten.

– Då kan det ses som en förbättrande åtgärd. Du har ju tillfört något som inte fanns tidigare. Du kan då få dra av för merkostnaden för dessa funktioner.

Får jag göra avdrag för utgifter för ett nytt trägolv?

– Det beror på vad som fanns när du köpte lägenheten. Om det fanns ett trägolv i gott skick får du inte göra några avdrag. Om trägolvet var gammalt och slitet när du köpte lägenheten får du göra avdrag för merkostnaden av förbättringen om åtgärden inte är äldre än fem år vid försäljningen.

– Däremot, om du har bytt ut ett plastgolv mot ett dyrare trägolv så har du ju tillfört något nytt i lägenheten och får göra avdrag för hela utgiften.

Får jag dra av för utgifter för omgörning av kök?

– Du får inte dra av för kostnader för att byta köksluckor eller köksbänkar. Däremot kan du få göra avdrag för ombyggnationer, du tar ned en vägg för att förbättra planlösningen eller bygger ett kök där det tidigare fanns en klädkammare.

Säg att du byter ut ett gammalt kök, med den tidens standard, till ett nytt kök. Detta är inte automatiskt en förbättringsåtgärd som du får dra av.

– Prishöjande åtgärder är inte samma sak som förbättrande i detta fall. Utgifter för reparationer och underhåll är inte avdragsgilla om de enbart återställer bostadens skick.

Dessutom kan du få göra avdrag för utgifter som du har haft för att ”homestyla” lägenheten inför visningen. Du kan få avdrag för konsultation och fotografering, ommöblering, lån och hyra av möbler och konst. Däremot kan du inte göra avdrag för städning och flyttning.

Vad händer om man gör regelvidriga avdrag?

– Vårt tips är att alltid göra ett öppet yttrande i deklarationen om man är osäker. Man tar upp kostanden, gör avdraget, och skriver varför man gjort det. Det värsta som kan hända då är att man får ett avslag. Om man bara gör avdragen, så är det upp till en handläggare att bedöma om felet var avsiktligt eller inte. Fel utan öppet yttrande kan leda till onödiga kostnader, säger hon.