Få bostadsinbrott klaras upp

Nio av tio vardagsbrott klaras aldrig upp. Lägst andel ouppklarade brott gäller bostadsinbrott och trenden pekar åt fel håll. Det visar en ny kartläggning.

Försäkringsbolaget If har gjort en kartläggning över Brottsförebyggande Rådets statistik över ouppklarade brott. Trots polisens ambition att fler brott ska uppklaras går utvecklingen åt fel håll, enligt kartläggningen. Uppklarningen av vardagsbrott sjönk under 2013 från 14 till 13 procent.

– Även om det handlar om marginella skillnader så går utvecklingen inte bara långsamt utan i fel riktning. Det är oroväckande med tanke på att polisen nationellt har sagt att de ska prioritera vardagsbrotten, säger Göran Kellner, utredningschef på If, i ett pressmeddelande.

Värst ser det ut för bostadsinbrotten. Under förra året anmäldes sammanlagt 40 649 bostadsinbrott, men endast tre procent blev personuppklarade. Det är färre än under 2012.

– För den som blivit berövad tryggheten i sitt eget hem är det viktigt att gärningsmannen tas fast och får ta konsekvenserna av sina handlingar. Vi får hoppas att den nya polisorganisationen arbetar mer effektivt mot den här typen av brott, säger Göran Kellner.

Försäkringsbolaget If driver sidan vardagsbrott.se för att belysa vardagsbrotten. På sidan samlas information, statistik och material som den drabbade eller orolige kan ta del av.