Snuvade på lägenheten

Kontraktet var påskrivet och handpenningen överförd. Då fick paret ett samtal från mäklaren som sa att lägenheten skulle säljas till en annan spekulant. ”Först trodde vi att det var ett skämt. Sen blev vi arga och ledsna”, säger paret som valt att vara anonyma.

Efter flera månader av bostadsletande och temporära sovplatser hittade paret Niemi* drömlyan. Lägenheten var rymlig, hade kakelugn och låg mitt i Stockholms innerstad. Dessutom låg den ute till en rimlig peng.

”Vi kan ju alltid testa att lägga ett bud”, tänkte paret och fick oväntat napp.

Nerverna var på utsidan ända tills mäklaren meddelade att affären var klar. Då släppte allt. Bostadsstressen var över.

”Nu är det fest”, utbrast paret.

Men glädjen varade inte länge. Dagen efter att kontraktet var undertecknat och handpenningen överförd fick paret ett samtal från mäklaren som berättade att deras lägenhet skulle säljas till en annan spekulant – en person som bodde i den aktuella föreningen.

– Först trodde vi att det var ett skämt, vi hade ju skrivit på ett kontrakt tillsammans med säljarna. Sen blev vi arga och ledsna. Får man verkligen lov att göra såhär, tänkte vi, säger paret Niemi.

Enligt mäklaren fanns det inte mycket att göra. Han berättade att lägenheten tillhörde en bostadsförening som tillämpade förköpsrätt (hembud) för sina medlemmar. Alltså, även om en lägenhet i fastigheten är såld till en extern köpare så har föreningens medlemmar en exklusiv rätt att få köpa lägenheten till samma pris. Det framgick av stadgarna, betonade han.

Men efter en närmare titt på vad som egentligen stod i stadgarna så fanns det fortfarande en rad frågetecken. Gäller inte ett ingått avtal? Hur länge gäller en medlems förköpsrätt? Varför informerades inte köparna om denna klausul?

– När vi pratade med jurister sa de att vi skulle kunna driva en process mot föreningen och ha god chans att vinna. Men vi hade varken tid eller råd att göra det. Dessutom var tanken på att flytta in i den föreningen inte särskilt lockande.

Sådana här fall är ovanliga, men aktualiserar ändå vikten av att mäklaren är uppdaterad och ger väsentlig information om de objekt som han eller hon säljer.

– Vi vill uppmana alla som är på bostadsjakt att fråga mäklaren om hembud gäller och vad det innebär, vi vill inte att andra ska utsättas för samma sak som vi, säger paret.

*Paret Niemi heter egentligen något annat. De vill vara anonyma i denna text.

Hembud/förköpsrätt

Hembud är ett riktat erbjudande om köp av egendom till en person som har förköpsrätt. Hembud kan innebära att vissa personer (i det här fallet medlemmarna i föreningen) har rätt att före någon utomstående köpa en bostadsrätt som läggs ut till försäljning.

Bostadsförening:

Bostadsföreningar lyder under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar. De lyder inte automatisk under bostadsrättslagen. I en bostadsförening är man andelsägare eller innehar en andel i en bostadsförening.