Det letar vi efter i en lägenhet

Balkong, havsutsikt och kakelugn. Det är vad vi svenskar söker efter när vi letar efter våra drömbostäder.

Vissa ord är viktigare än andra i en bostadsannons. Hemnet har sammanställt de vanligaste sökningar i sin fritextsökning under förra året. Den årliga sammanställningen omfattar drygt en miljon sökningar. Den i särklass vanligaste sökningen är balkong med närmare 390 000 sökningar. Därefter kommer sjötomt, sjö, pool och garage. Om du har en uteplats, en vindsvåning eller en kakelugn lär chanserna öka att fler hittar din annons.

– Ordet renoveringsbehov har till exempel dubbelt så många sökningar som renoveringsobjekt. Likaså är det sex gånger så många sökningar på ordet sjönära som på sjöläge, säger Staffan Tell på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Vissa sökord är mindre väntade. Hela 427 sökte efter en bunker och Zlatan har använts som sökord 296 gånger.

2011 gjorde Bovision en lista över mäklarordens tio i topp, där 500 000 ord i mäklarannonser analyserades. Topplistan bestod av: stor, lust, vackra, öppen, bra, högt, fin, härlig, rymlig och trevlig. Däremot visar Bovisions undersökning att ord som köksö och walk-in-closet används allt mer sällan.