Växande optimism på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden blir allt hetare och synen på marknaden är mer positiv än på länge. Det visar SEB:s Boprisindikator för november som presenterades tidigare i veckan. Nivån är den högsta på sex år.

Boprisindikatorn har genomförts varje månad sedan mars 2003 och utförs av Demoskop på uppdrag av SEB.

64 procent tror på stigande priser under nästa år, en ökning med två procent sedan motsvarande mätning i oktober.

– Bostadsmarknaden blir allt hetare. Hushåll med stark framtidstro, starka balansräkningar och goda inkomster i kombination med låga räntor, lågt bostadsbyggande och stigande börskurser förklarar att Boprisindikatorn når sin högsta nivå på drygt sex år, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar Skanskas bostadsrapport för 2013 att nybyggda bostadsrätter har haft bättre prisutveckling än äldre. Men det ser olika ut över landet. I centrala Stockholm har nybyggda bostadsrätter som köptes 2008 och såldes fyra år senare ökat med 22 procent, medan äldre bostadsrätter ökade i snitt med 18 procent. I Göteborg är motsvarande siffra för nybyggda bostadsrätter 26 procent och 24 procent för äldre.
Utvecklingen i Malmö däremot har varit mer ojämn och negativ under flera år, både när det gäller nybyggda och äldre bostadsrätter.