Bluffakturor växande problem för brf

Under de senaste åren har bluffakturor blivit ett allt vanligare fenomen. Men inte bara företag och privatpersoner, utan även bostadsrättsföreningar, drabbas hårt av lurendrejarna.

Rent allmänt märks för tillfället en viss minskning av bluffakturor, enligt Per Geijer, Svensk Handels säkerhetschef. Han menar att det tyder på att Svensk Handels arbete har gett resultat. Men minskningen gäller inte alla kategorier. När det gäller bostadsrättsföreningar har en ökning skett.

Hur vet man då att en faktura är en bluffaktura?

– Idag skickas det ut olika typer av så kallade bluffakturor, fakturor eller orderbekräftelser på något som ingen har beställt eller uppfattat som en beställning. Det kan till exempel vara något som uppfattats som ett kostnadsfritt erbjudande, säger Per Geijer.

Metoderna och innehållet kan se olika ut.

– Ett exempel på vad många bostadsrättsföreningar har råkat ut för är Nummerupplysningen.se, säger Per Geijer.

Bluffen går ut på att bostadsrättsföreningen ombeds att kontrollera sina uppgifter i en telefonkatalog. Om inte det finstilta läses av den som eventuellt skriver under pappret innebär det ofta i själva verket en beställning. Snart därpå kommer en faktura från företaget. I flera fall har blufföretag dragit ärenden hela vägen till Inkasso.

Ett beslut från Södertörns tingsrätt från förra veckan slog fast att Nummerupplysningen.se inte har rätt till betalning och påpekade att: ”Talongen har därför till sin utformning varit vilseledande eftersom den indicerar och ger undertecknaren föreställningen att det endast rör sig om en korrigering av uppgifter när så inte är fallet”.

Om det dimper ner en misstänkt bluffaktura bör man agera omgående, råder Per Geijer.

– Om man har fått en faktura som är felaktig skall man i första hand kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. Det är viktigt att man har ett datum för bestridandet. På Svensk Handels hemsida finns det färdiga mallar att följa.

 

Mer information:

För att hantera bluffakturor: http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/Hantera-bluffaktura/

Om Nummerupplysningen.se: http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/Svensk-Handel-Varningslistan/Nummerupplysningense–/

Svensk Handels Varningslista över företag: http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/