Var fjärde stressad över ekonomin – påverkar sömn och familjerelationer

Inflation och höjda räntekostnader pressar hushållen. Var fjärde svensk är stressad över sin privatekonomi, visar en ny undersökning av hypoteksbolaget Borgo. Enligt studien går situationen ut över både sömn och relationen till barnen.

Var fjärde svensk känner sig stressad över sin privatekonomi och höjda kostnader på mat, energi och boende är de största stressfaktorerna, enligt en ny undersökning av Borgo med 2 000 svarande. Kvinnor uppger att sömnen påverkas negativt medan männen främst uppger att relationen med barnen och partnern påverkas.

Var tionde svensk funderar på att sälja sin bostad på grund av höjda boendekostnader, enligt undersökningen. Men 8 av 10 har ett regelbundet sparande, där männen i snitt kan spara 4 100 kronor i månaden och kvinnorna 3 800 kronor.

”Vi ser i våra siffror att en stor andel av svenskarna upplever stress kopplat till sin privatekonomi. Det är en allvarlig utveckling som vi följer noga, inte minst med tanke på att det påverkar allt från sömnen till relationen med barnen”, säger Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo, i ett pressmeddelande.

Foto: Mostphotos