Ny studie: Få grannar skickar arga lappar – vill hellre prata

Arga lappar i trapphuset eller ilskna brev. Hur vanligt är det egentligen när grannar vill lösa konflikter? Inte så, visar en ny undersökning. De flesta väljer faktiskt att prata med grannen när irritation uppstår.

En ny undersökning på uppdrag av Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, visar att de flesta faktiskt väljer att prata med grannen.

Fem procent säger att de skulle kunna lägga arga lappar i en grannes brevlåda och åtta procent skulle kunna skriva något argt på anslagstavlan. Men 42 procent säger sig helst vilja lösa konflikter genom att istället prata med grannen.

Faktum är att 73 procent dessutom menar att den mest uppskattade egenskapen hos grannar är att de har en trevlig attityd. Det väger tyngre än att de inte skräpar ned eller stör.

– Den här undersökningen visar att grannsämja är mycket viktigt för en stor majoritet. Man har en vilja att anstränga sig för att vårda och främja grannsämjan och gör det på mer konstruktiva sätt än att skriva arga lappar, säger Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB, i ett pressmeddelande.

Foto: Colourbox