Foto: Dan Burch, Mostphotos

Här är grannsämjan bäst och sämst i landet

Nu har länet där man tycker mest om sina grannar korats, och även länet där man tycker minst om dem. Bakom undersökningen står Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.  

Nära 90 procent av de som är bosatta i Blekinge tycker om sina grannar, enligt en färsk undersökning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Därmed är Blekinge det län i Sverige där man tycker om sina grannar mest. I Halland däremot är siffrorna inte lika höga, där tycker 20 procent ganska eller mycket illa om sina grannar. Och även om 78 procent av hallänningarna uppger att de tycker om sina grannar (22 procent är förtjusta i grannarna och 56 procent ganska nöjda) är grannsämjan sämst i landet, visar undersökningen.

– Under pandemin har många i Halland spenderat mer tid i hemmet och hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler ser värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Norrahalland.se.

Han betonar att god grannsämja inte ska underskattas.  

– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka intresset för en bostad som är till salu. För att få en god bild av sitt framtida boende är ett bra tips att prata med fastighetsmäklaren och möjliga framtida grannar om deras intryck av området, säger Marcus Svanberg.

Här är man mest nöjd med sina grannar:
1. Halland
2. Dalarna
3. Värmland
4. Kronoberg
5. Kalmar

och här är man minst nöjd…
1. Blekinge
2. Gotland
3. Jämtland
4. Västernorrland
5. Stockholms län