Undersökning: Män mer ok med att störa grannar

Män tycker att det är mer ok än kvinnor att störa sina grannar med fester och högljudda maskiner sent på kvällen, visar en ny undersökning som tar tempen på grannsämjan i landet.

I en stor undersökning av Husqvarna, som tidningen Allas skriver om, undersöks hur kvinnors beteende gentemot grannar skiljer sig från mäns. Drygt 1 000 personer intervjuades och det visar sig att det finns skillnader. Det visar sig att svenskar överlag är duktiga på att ta hänsyn till grannarna när de ska använda högljudda maskiner i trädgården. 77 procent tänker på grannen när de ska använda maskiner. Bland kvinnorna var den siffran 80 procent, och bland männen 73 procent.

När det gäller fester i trädgården drar tendensen åt samma håll. Kvinnor är mer omtänksamma mot grannarna.

70 procent av kvinnorna tänker på att inte vara för högljudda under utomhusfester, av omtanke för grannar. 20 procent av kvinnorna överväger dock inte störningar för grannen. Men jämfört med männen är omtanken stor. Bara 54 procent av männen tar hänsyn till grannarna vid utomhusfester och 30 procent svarar att de inte tänker på grannarna alls vid sådana tillställningar.

När det handlar om gräsklippning och annat som kan orsaka störande ljud för grannar på kvällen är det mer lika. 60 procent av männen tycker att det är ok att klippa gräset på kvällen, medan 56 procent av kvinnorna väljer det alternativet.  

Så hur är den bästa grannen? Är det den tysta personen som aktar sig för att störa, eller något helt annat? Enligt svenskarna uppskattas grannar som gillar att samtala över häcken (om man har trädgård). Framför allt män gillar detta, 63 procent. Bland kvinnor är den siffran 55 procent.

Men 47 procent av svenskarna uppskattar också en granne som använder maskiner på ”bekväma tider” och stör så lite som möjligt. Här är det ingen större skillnad mellan könen. 25 procent gillar grannar som håller sig för sig själva.

Så hur är den värsta grannen? Jo, de med katter som bajsar och hundar som skäller, enligt undersökningen. Även grannar med högljudda barn kvalar in på listan (20 procent gillar inte det).

Men ganska många, 70 procent, har aldrig bråkat med sina grannar. Den vanligaste orsaken till utomhusdispyter grannar emellan är när djur har lämnat avföring i trädgården. Det är till och med vanligare än när grannar festar sent på kvällen.

Foto: Colourbox