Ställ inte in glöggminglet – kör det digitalt

Ett glöggmingel eller en glöggprovning är ett bra sätt att samla medlemmar i föreningen utan att det blir för mycket jobb i förväg. Egrannar guidar er till en digital glöggprovning ni sent ska glömma.

Bjuder man in till ett glöggmingel eller glöggprovning förväntar sig medlemmarna just det – och det går att genomföra digitalt.

Så coronaanpassar du glöggfesten:

Först och främst, ha koll på de senaste restriktionerna. I år blir det inte som vanligt – men det kan bli riktigt mysigt i alla fall om kreativiteten finns. Det var länge sedan glögg var bara glögg, det finns många sorter och varianter, med alkohol och utan, och det kommer ständigt nya influenser. Årets årsgångsglögg från Blossa har till exempel influenser från Marrakesh med smak av grönt te och mynta. Det stora utbudet öppnar såklart för en glöggprovning i föreningen.

Här kommer några tips:

Det senaste året har många jobbat hemma och fördjupat kunskaper i digitala verktyg som Skype, Zoom och Teams. Skicka personliga digitala inbjudningar med länk till mötet, och glöm inte att bifoga en inköpslista med glöggarna.

Utlys årets bästa glögg i föreningen. Bedöm smak, pricka ingredienser, gissa alkoholprocent, sätt helhetsbetyg.

Har du inte hunnit julpynta och skapa den rätta stämningen kan du fippla med bakgrundsbilderna i de digitala verktygen – i flera av verktygen kan man dessutom simulera att ni sitter tillsammans på skärmen, till exempel i en biosalong.

Om du själv håller i provningen kan du förutom att avslöja facit om de olika sorterna berätta lite anektdoter om glöggens historia, till exempel hur vinmakaren Johan Daniel Grönstedt på 1800-talet kom på receptet som ligger bakom Blossa. Receptet används än i dag. Mer än så avslöjar vi inte här och nu…

Ett glöggmingel funkar lika bra en lördag förmiddag som en söndagskväll. Om ni inte kör en regelrätt provning utan mer ett mingel kan ett tips vara att bjuda in till ett flexibelt klockslag så att medlemmarna kan droppa in när de har tid och lust. Det bidrar till en lättsam tillställning och tar bort känslan av tvång.

Servera olika sorters glögg, någon klassiker och någon lite mer speciell sort som ni kan samtala om. Lagom antal sorter att prova är runt 10, plus eller minus, beroende av tid. Tänk på att ha ett alkoholfritt alternativ.

Som tilltugg passar såklart pepparkakor, lussebullar, nötter och russin. Men varför inte överraska lite? Ölkorv och starka ostar passar perfekt!

Priser för vinnarna i glöggprovningen då?
Ja, det kan såklart vara roligt och höja engagemangsgraden, och även locka fler medlemmar till att delta. Det behöver inte handla om dyra priser – utan kan lika gärna handlar om hur sysslor i föreningen ska genomföras;)

Vilka glöggar ska finnas med på provningen? Ja, som skrivet ovan växer utbudet och det beror lite på temat på provningen. Men experter från Allt om Vin har plockat ut de tio bästa flaskorna (de med högst betyg) från Systembolaget som fungera som en bas. De har även skrivit en del om glöggarna och deras karaktärer, vilket kan ge lite smyghjälp. Se länken.

https://www.expressen.se/allt-om-vin/vintester/arets-basta-glogg-enligt-experten-10-flaskor/