Ekonom larmar: Snart höjs din boendekostnad

Hälften av Sveriges bostadsrättsföreningar går med underskott, enligt en rapport från Swedbank. Nu varnar banken för höjda boendekostnader.

Underskott i många av landets bostadsrättsföreningar kan äventyra många hushålls framtida ekonomi, varnar Swedbank i en ny rapport. Sparandet är för lågt vilket kan få följden att det sker stora upplåningsbehov med ökade räntekostnader och högre månadsavgifter, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Den dag det är dags för till exempel en ny hiss, kommer det saknas pengar till att köpa den. Har man inte gjort tillräckliga avskrivningar drabbas föreningen dessutom av extra kostnader eftersom den gamla hissen fortfarande har ett bokfört värde som faller bort, säger han till SvD.

– Som styrelseordförande i en bostadsrättsförening vinner man sällan popularitetspoäng bland föreningens medlemmar på att höja månadsavgiften. Men det är bättre att höja avgiften lite varje år än jättemycket den dagen det är dags för en större renovering, fortsätter han.

Han menar att minst 250 kronor per kvadratmeter boyta ska vara sparande i föreningen, det vill säga pengar som inte går till annat än amorteringar, investeringar eller planerat underhåll.

Redan idag slukar bostaden en fjärdedel av den disponibla inkomsten för ett genomsnittligt svenskt hushåll. Och för ensamstående och unga människor i storstadsregionerna kan betydligt mer gå åt för att betala för boendet.

– Vissa grupper i samhället det fortsatt mycket tufft, inte minst ensamstående och unga. Var man bor och om man bor i småhus eller bostadsrätt spelar också stor roll, säger Arturo Arques till SvD.